Gustav Claesson är konsulten på ForestX som helst inte pratar så mycket it. Det är i projektledning, kartläggning och behovsanalys som hans drivkraft finns.
Gustav Claesson är jägmästare och har tidigare arbetat med affärsutveckling, marknad och försäljning. Sedan ett och ett halvt år tillbaka återfinns han hos ForestX som konsult.
– Det är mycket momentum runt ForestX just nu, det händer saker och det går framåt, förklarar han valet av arbetsplats och fortsätter;
– Hos ForestX kan jag arbeta som konsult, men samtidigt vara med i ett sammanhang. Jag ville inte jobba helt ensam, jag är en social person.

Bredd med europeiskt perspektiv
Han ser flera fördelar med att arbeta som konsult mot några av Sveriges och Europas främsta företag inom skog och såg.
– Man får lära sig från olika företag och det ger många olika perspektiv.
Just nu arbetar Gustav Claesson som projektledare för ett projekt inom det större arbete som ForestX gör tillsammans med Holmen Skog, där han tillsammans med kollegan Johan Hedlund jobbar just med kartläggning av processer och behovsanalys, för att skapa ett strategiskt förankrat underlag för Holmen att kunna identifiera nästa steg i deras utvecklingsarbete.

Att förstå nuläget och behov innan it-lösningen
Och det är just i det här området som Gustav helst jobbar, med behovsanalys och kartläggning av processer – både nuläge och framtid. Helt enkelt innan ordet ”it-lösning” ens nämns.
– Genom att identifiera kundens nuläge fångar vi de utmaningar man har och vilka problem man står inför idag. Och det är inte säkert att de utmaningar man har bara beror på it-systemet. Det kan vara arbetssätt, rutiner eller något annat det beror på.
– Det är också viktigt att bygga förtroende för framtida förändringar som dessa typer av projekt leder till, och då är det viktigt att man verkligen lyssnar in vad verksamheten tycker. Dessutom är det viktigt att fånga goda exempel, som kanske går att utveckla och skala upp inom organisationen.
Det finns många delar av den här delen av processen som Gustav uppskattar;
– Jag får prata med många olika människor. Genom intervjuer och möten får jag höra olika perspektiv. Att kartlägga processer, som jag gör mycket nu i nuvarande projekt, kan vara svårt. Men jag tycker det är tillfredsställande att lyckas med syntesen att utifrån från komplexa, parallella processer skapa enkla och lättförståeliga underlag.
Arbetet innehåller också en stor del kreativitet, när vi omsätter behov, och går från nuläge till önskat läge, det vill säga hur vill man jobba i framtiden. Detta moment innefattar normalt roliga och utmanande workshops.

Dynamiskt samarbete gynnar kunden
En annan viktig del i ForestXs arbete är samarbetet kollegor emellan och dynamiken som då uppstår. I Gustavs fall tillsammans med kollegan Johan Hedlund.
– Tillsammans blir vi ett dynamiskt team. Johan med sin kreativitet och utmanade sätt, samt djup kunskap om branschen och teknik och it, tillsammans med mina mer strukturerade kvaliteter kring projektledning och dokumentation. Tillsammans blir det ett starkt koncept som gynnar kunden.
– Det här är ett koncept vi är säkra på går att utveckla mer och jobba med hos fler kunder.
Gustav Claessons nuvarande projekt blir klart under våren.
– Efter det här kan det bli mer Europa för mig. Jag och kollegan Torben Hansen i Hamburg diskuterar till exempel vad vi kan göra tillsammans i några projekt i Tyskland.
Faktaruta Atlas
ForestX är nu två år in i samarbetet med Holmen Skog. Projektet Atlas är omfattande och berör många kärnprocesser.
Holmen är en av Sveriges största skogsägare. Affärsområde Holmen Skog ansvarar för skötsel och utveckling av koncernens markinnehav som uppgår till cirka 1,3 miljoner hektar.
Holmen Skog är först i Sverige och Skandinavien med att välja Connected Forest-sviten från Trimble Forestry som heltäckande skogligt verksamhetssystem. Bakgrunden till att välja Connected Forest-sviten är strategibeslut inom Holmen om att arbeta mer datadrivet.