ForestX

KingPin

KingPin årets hållbara projekt!

Stockholm/Göteborg

Sveaskog och projektet KingPin vann i kategorin ”Årets hållbara projekt” på CIO Awards 2022. ForestX har utvecklat KingPin tillsammans med Sveaskog.

– Detta är ett bevis på att samarbete som bygger på kunskap och förtroende lönar sig, säger Christer Lindqvist, marknadschef på ForestX.

 

AI-verktyget KingPin lanserades i somras. Det trimmar virkesflödet och förenklar arbetet för planeringen av avverkning genom så kallad apteringsstyrning. Verktyget togs fram i samarbete mellan Sveaskog, ForestX och Tenfifty. 

– Vi har samarbetat med ForestX i flera år, och de visar gott prov på att hjälpa oss att plocka upp en projektidé och genomföra den från a till ö, med gott nätverk i branschen och en hög projektledarkompetens. Tenfifty har ingen tidigare erfarenhet av skog och skogsbruk, men de förstod våra behov och vår verklighet väldigt snabbt, säger Patrik Karlsson, Sveaskogs Chief Digital Officer (CDO) i en pressrelease.

 

AI för klimatsmarta produkter

KingPin använder AI för att skapa ett stort antal alternativ för att nå kundens önskemål. Slutresultatet blir de alternativ som allra bäst tar tillvara på förmågan att leverera klimatsmart produkter. AI-modellen fortsätter att lära sig och ge bättre förslag ju mer man använder den.

 

På CIO Awards 2022 blev KingPin vinnare i kategorin ”Årets hållbara projekt”. Möjligheterna till att utveckla de digitala stöden i skogsindustriernas hållbarhetsarbete är stora, säger Christer Lindqvist:

– Vi är bara i starten att utveckla nya och innovativa lösningar för svensk skogsindustrin som förflyttar branschen in i en mer klimatsmart framtid.

– Nya arbetssätt och digitala lösningar går hand i hand för att lyckas med projekt som KingPin.

 

Så här löd juryns motivering:

”Årets hållbara projekt visar att det inte alltid är de största insatserna som ger den största nyttan. Ett litet projekt för modernisering och ökad hållbarhet, där hantverksmässig, traditionell kunskap överförts till en framtidssäker artificiell intelligens. En investering som ger stor avkastning, både för den egna verksamheten och för klimatet i världen runtomkring. I dag och för kommande generationer.”

 

Vinsten tillkännagavs och priset delades ut på Berns salonger den 12 december 2022.

 

Mer läsning:

 

ForestX arbetar vidare med AI-lösningar

Sveaskogs pressrelease

Läs om projektet hos Sveaskog

Så här började projektet

Rulla till toppen