Växjö
Växjö är både centrum för södra Sveriges skogsindustri och basen för ForestXs Patrik Anderchen.
Med nya kollegor på ingång och projekt med välkända skogsbolag gör han det han tycker är roligast på jobbet: möjliggör användningen av de bästa digitala lösningarna för skogsindustrin.
Verksamhetsutvecklaren och projektledaren Patrik Anderchen är under hösten 2022 involverad i flera av de ForestX-projekt som rör de stora skogs- och sågverksbolag som är baserade i södra Sverige.
Tillsammans med Johan Hedlund, ForestX, arbetar han med Sydved och implementeringen av Trimble Forestrys CFHarvest, som vi tidigare har berättat om. Han arbetar också med ett pågående app-utvecklingsprojekt tillsammans med Vida. Tillsammans med ForestXs produktpartner Remsoft undersöker han var Remsofts produkter passar bäst på den svenska marknaden.
Just möjligheterna att få arbeta direkt med den senaste tekniken och vara med i framkanten av den digitala utvecklingen inom skogsindustrin var det som lockade Patrik Anderchen till ForestX.
– Jag upplever ibland att det finns ett glapp mellan den senaste forskningen och att få ut den på ett användarvänligt sätt i skogsföretagen. Nu får jag vara med och möjliggöra förflyttningen mot den mest moderna tekniken. Jag ser att ForestX har den rollen att fylla.
– ForestX delar också mina visioner om vart svenskt skogsbruk ska ta vägen. Vi ser hela kedjan genom alla processer. Det är också en kreativ miljö att arbeta och utvecklas i. Alla vill framåt, det känns stimulerande. Vi sitter redan nu på framtidens lösningar.
Just nu pågår en resa från egenutvecklade system till branschsystem eller standardsystem inom många skogs- och sågverksbolag.
– Där kan vi vara partnern som överbryggar hindren genom att vi kan it och skog. Jag ser också att det efterfrågas av kunderna, säger Patrik Anderchen och fortsätter:
– Vi har både visionen att bygga ihop kedjan och verktygen för att göra det.
När Patrik Anderchen anslöt till ForestX blev det startskottet till en större etablering i Växjö. Rekryteringsprocesser pågår och man letar kontorslokal.
– Det är helt naturligt att vi finns här, Växjö är ju centrum för skogsbranschen i södra Sverige.
Uppväxten på en skogsgård i Halland skapade tidigt ett intresse hos Patrik Anderchen att vilja arbeta inom näringen. Det ledde till studier till jägmästare, och sedan många år på Södra i en rad olika roller.
– Jag har arbetat mycket med användningen av skördardata, utbytesberäkningar och produktionsplanering.
– Jag har även arbetat med apteringssimuleringar. Det har varit både stora och små projekt, och utrullningar av olika digitala lösningar.
Från din position i branschen, vad får man inte missa i skogsbranschen 2022?
- Användningen av skördardata. Det kommer att vara kärnan i att klara optimering och förbättring av hela kedjan framåt.
- Arbetet med hållbarhetsfrågorna. Alla måste hänga med i allt från regeländringar från EU till att veta hur skogsprodukterna används och veta vilket klimatnytta man gör i sin verksamhet. Det kommer vara oerhört viktigt de kommande åren.
- AI och optimering. Datan finns framme nu, men vad gör man med den?
Favoritträd:
Skogslönn.
”Det finns fem stora lönnar på gården där jag växte upp. Vår släkt har levt där i generationer. Det är vackert att se årstidsskiftningarna i träden.”
Bästa naturupplevelse:
Vandringar vid Grövelsjön i Dalarna.
”Det är en vacker fjällmiljö och en bra plats att dels vandra själv, dels kortare turer med barn.”
Favoritappar:
Spotify
SVTPlay
Ofta besökta sidor på nätet:
Sportbladet
Lucidchart – ritar flödesscheman