ForestX

Sponsrad bastu värmer studenterna i Umeå

Umeå/Göteborg

 

Skogliga studier + bastu = sant. Självklart sponsrade ForestX studenterna i Umeå med ett nytt bastuaggregat när deras gamla ”reaktor” la av.

 

Finska föreningen vid Skogshögskolans studentkår i Umeå ser till att bastukulturen hålls vid liv bland studenterna. Minst en gång i veckan erbjuds bastubad.

– Den finns till för de som är intresserade av att bada bastu och ha det gött, berättar Finska föreningens president Petter Tillberg.

pettertillberg
Petter Tillberg president för Finska föreningen

Sedan i höstas tronar ett nytt bastuaggregat med ny skorstensinsats i föreningens bastu, sponsrat av ForestX.

 

Studenterna fick kontakt med representanter från ForestX under Märg-träffen 2022. När den gamla reaktorn, som aggregatet kallas av studenterna, gav upp efter tio år hörde de av sig till några företag. Patrik Anderchen, jägmästare utbildad i Umeå och numera verksamhetsutvecklare hos ForestX, nappade på idén. Det var heller inte svårt att få med vd Carl Barck på tanken. Också han har ett förflutet på Skogis i Umeå.

– Jag har haft mycket kul som student i Umeå. Självklart ville vi hjälpa studenterna, säger han.

Carl Barck VD ForestX

Bastun förvaltas väl av Finska föreningen och dess styrelse. President Petter Tillberg berättar hur styrelsen är formerad:

– Vi har en försvarsminister vars uppgift är att skydda bastun från ryssen, det finns en metsä-minister som ser till att det finns ved och en makkari-minister som ser till att det finns något ätbart. Två personer är kulturministrar, deras uppgift är att dra dåliga finska skämt. Propagandaministern ansvarar för olika evenemang, reaktorii-minister är ansvarig för själva reaktorn (alltså aggregatet). Jag som är president styr och ställer. Vi är en förening för allas trevnad och vårat mål är bara att alla ska ha kul och njuta!

 

Inför sittningar är bastubaden av lite mer spexig karaktär. Då måste man prata med finsk brytning, oavsett vilket språk man talar.

– Bastun är poppis bland utbytesstudenterna också, säger Petter Tillberg.

 

Föreningens bastubad har som mest lockat in 40 personer in i den fuktiga hettan. Bastun har nått upp till imponerande 110 grader Celsius.

 

Veden hugger föreningen själva. Skolan äger skog utanför Umeå där studenterna får röja och gallra. När Akademiska hus som äger marken runt skolbyggnaderna nyligen röjde fick Finska föreningen också ta hand om veden.

 

Finska föreningen har funnits i Umeå sedan 2006. Bastun finns tillgänglig för uthyrning för den som vill se världens enda reaktor med ForestX-logga på!

Faktaruta

Toppbetyg för Finska föreningen på Google:

 

Föreningens anläggning har genomgående femmor i betyg när besökarna säger sitt. Här är några av recensionerna:

 

Fantastiskt ställe. Tog ett dopp i Finska viken, klev upp som en ny människa.

 

Fin stämning, fin sauna, fin relaxdel. En högkvalitativ spaanläggning som passar för alla åldrar.

 

Mycket trevlig och genuin sauna, stort dryckesutbud och trevlig personal! Rekommenderas starkt till alla som vill prova på den riktiga finska kulturen här i Sverige!

 

Mycket angenäm och trevlig upplevelse i den rustika och genuina anläggningen. Personalen serviceinriktad och tillmötesgående i allt beträffande svalkande hälsodrycker vid poolkanten till smakrika tilltugg i ångbastun. Relaxavdelningen med egen öppen spis och öppen planlösning bjuder lockande in till gemytliga diskussioner i goda vänners lag som avslappning efter stärkande motion i det intilliggande ekologiska träutomhusgymmet.

 

En varm och trevlig sauna som öppnar möjligheter för en alldeles unik gemenskap.
Skulle saunan trots allt kännas lite för varm kan man alltid svalka sig i det lyxiga spabadet ”Finska viken”!

Vill du också hjälpa studenterna?

Skogshögskolans Kårhus i Umeå behöver ett nytt tak! Om ni har möjlighet att stötta, kontakta Patrik Ulvdal.

Rulla till toppen