ForestX

Mathias Johansson till ForestX: ”Det är kul att se drivet i bolaget”

Göteborg/Falun

 

ForestX kontor i Dalarna växer. Nu ansluter lösningsarkitekten Mathias Johansson. Och fler väntar.

 

I våras etablerade sig ForestX i Dalarna med Stefan Jönis. Redan då efterlyste han kollegor, och nu börjar de att trilla in.

 

Efter en lång karriär som utvecklare och arkitekt på främst stora internationella bolag som tillexempel Ericsson, Hewlett-Packard och TietoEvry har nu Mathias Johansson tagit steget vidare till ForestX. 

 

– Ett litet bolag lockade. Här får jag vara med och påverka på ett helt annat sätt. Man kan direkt prata med vd och ägare. Det är kul att se drivet runt omkring och själv vara med och bidra och bygga upp något, säger Mathias Johansson.

 

– Jag har hållit på ett bra tag nu med systemutveckling och byggt stora system som använts av hundratusentals användare. Det har rört sig om många olika typer av branscher. Men mycket är lika, grundbultarna är de samma inom alla stora industrier, som tillexempel lager och ordrar som ska hanteras. De senaste åren har jag arbetat mer mot skog och insett att skogsprocesserna är oerhört komplexa.

 

Mathias Johansson går direkt in i arbetet på ForestX med Optinex samt utvecklingsarbetet kring pin-filer.

 

Skogen innebär dock inte bara jobb bakom skärmen för Mathias Johansson.

 

– Jag trivs i skogen, gillar att cykla mountainbike och springa. Jag brukar avsluta året med cykelvasan. Fysiskt har jag alltid arbetat i skogen under min uppväxt, vi har haft skog och jag har sågat och tagit reda på ved, säger han på klingande dalmål.

 

  Från ditt professionella perspektiv; vad ska man ha koll på i skogsbranschen under 2021/2022?

 

– Allt kring AI och hur man kan nyttja molntjänster. Arbetet kan bli så mycket mer effektivt och det går att göra kostnadsbesparingar. 

 

– Det är också spännande hur man scannar av skog med drönare och satellitverktyg och hur man sedan drar nytta av det med AI och maskininlärning. Det är en spännande bransch som inte är så digitaliserad som den kunde vara. Men vi är långt framme i Norden, säger Mathias Johansson.

 

Namn: Mathias Johansson

 

Titel: lösningsarkitekt

 

Favoritträd: Mammutträden i Yosemite nationalpark.

 

Bästa naturupplevelse: ”När jag arbetade i USA gjorde jag flera resor där. Vid ett tillfälle gjorde jag en bilresa under en månad i Kalifornien och var bland annat i Yosemite nationalpark. Det är den överlägset roligaste naturupplevelsen jag har haft. Där har funnits träd som kunde åka bil igenom. Allt är så fruktansvärt stort, träden är så stora, man bara baxnar. Death Valley, öknen i Kalifornien var också en upplevelse. Det var runt 50 grader när man steg ur bilen.”

 

Mest använda app:  Strava, en träningsapp. En social plattform där man kan jämföra sina tider och prestationer mot andra som motionerat på samma sträcka. 

 

Tre favoritbokmärken i min webbläsare:

Feber.se – tekniknyheter om allt från spel till bilar.

Nordichardware.se – tekniknyheter

Expressen.se

Rulla till toppen