ForestX

Stefan Jönis till ForestX

Leksand/ Göteborg

 

Nu kan ForestX lägga till Leksand på kontorskartan.

 

I Stefan Jönis får bolaget sin nordligaste placerade lösningsarkitekt.

 

Just nu så här i pandemitider är kontoret förvillande likt familjens hem, och några kollegor syns inte heller till.

 

– Vi får se till att bli fler, säger Stefan Jönis. Jag kommer väl i längden sakna att sitta tillsammans med andra… 

 

Genom hela yrkeslivet har Stefan Jönis arbetat mot skogsindustrin. Han har bland annat arbetat som systemutvecklare, arkitekt, projektledare och förvaltare genom hela kedjan inom pappersindustrin. Sedan ett par år vardera på Imano och Tieto.

 

Industri med bra framtid

 

Nu har han blivit en av de över 35 medarbetarna på ForestX. Han kommer att fortsätta att arbeta som lösningsarkitekt mot skogsindustrin.

 

– Det är kul att komma till ForestX. Jag känner igen många och vet att de är duktiga, jag vet vad jag kommer till. Det är också en industri med en bra framtid.

 

Från ditt professionella perspektiv; vad ska man ha koll på i skogsbranschen under 2021?

 

– AI-optimering! Vi jobbar med det med Sveaskog. Jag tror att Sveaskog är först där, och det kommer att slå när man ser hur värdefullt det är. (Läs mer om AI-projekten på Sveaskog här)

 

– Det är också spännande med skördardata och allt man kan göra med den. En sak är att göra utbytesberäkningar, det innebär att du samlar in all data från skördarna och bryter ner det på mindre områden. När du sedan ska skörda ett objekt så vill du kunna förutsäga hur mycket av olika stockar och sortiment som faller ut i avverkningen och det görs genom att jämföra med alla andra liknande ytor, baserat på tidigare avverkningar. Det fylls ju på hela tiden med data, det blir ett statistiskt AI.

 

– Skördardata är ännu ett ganska outforskat område. Man ska bara samla in data och ha lite fantasi, då finns det hur många tillämpningar som helst! säger Stefan Jönis.

 

Faktaruta

Namn: Stefan Jönis

 

Titel: Lösningsarkitekt

 

Favoritträd: Al

 

Bästa naturupplevelse: Höga kusten

 

Mest använda app: Runkeeper

 

Tre favoritbokmärken i min webbläsare: Leksands IF, ForestX, DT.se

Rulla till toppen