ForestX

Carl Barck och Christer Lindqvist, ForestX, i sommarintervju: ”Vår resa har bara börjat”

Göteborg

 

I tre år har ForestX funnits. Med drygt 35 medarbetare, ett brett partnernätverk och en gemensam lång erfarenhet av kombinationen skog och it håller ForestX fast vid sitt mål; att digitalisera skogsbranschen.

I den här sommarintervjun med vd Carl Barck och marknadschef Christer Lindqvist tar vi oss till Indien, vidare till digitaliseringen av skogsindustrin i pandemitider och framtida rekryteringsbehov. Och mycket annat.

Indien

 

ForestXs etablering i Indien är ett år gammal. Redan nu finns nu tio anställda i ForestX India, alla baserade i staden Pune. Pune har över sex miljoner invånare och är ett it-mecka där spetskompetens inom den indiska tech-världen samlas.

 

– Alla på ForestX India är handplockade specialister. Vi är stolta och glada över att vi lyckats skapa detta tillsammans under det här pandemiåret, säger Carl Barck, vd ForestX. 

– Vi valde att göra en egen etablering i Indien efter att ha sett över olika alternativ. Vi är trygga med teamet vi har där och har ett gott samarbete. Vi har så goda erfarenheter att vi nu vill fortsätta att växa och utöka verksamheten där. 

 

Under försommaren 2021 har ForestX India tillhandahållit vaccination mot Covid-19 för de anställda och deras familjer. 

ForestX India har tio anställda i Pune. Pune är i dag en knutpunkt för tech-världen i Indien.

Här hittar du hela Team India:
https://forestx.se/vart-team-indien/

 

Exempel på projekt där ForestX India och ForestX i Sverige samarbetade:
https://forestx.se/marknadsledande-planeringsverktyg-for-limtraindustrin-integrerat-med-sap-s-4hana-i-drift-hos-pfeifer-i-osterrike/

 

Partners

 

ForestX har ett brett partnernätverk. Där återfinns tillexempel Mentormate, Euvic, Tenfifty, Remsoft och Metapraxis.

 

– Många av våra partners kompletterar varandra. Genom att vi känner våra partners väl hittar vi de bästa kombinationerna när vi skapar unika erbjudanden till våra kunder, säger marknadschef Christer Lindqvist.

Partnerskapet med Trimble Forestry

 

Ett av ForestX djupare samarbeten är det med Trimble Forestry. ForestX är Trimble Forestrys nordiska partner och levererar produktsviten CFForest till nordiska kunder.

 

– Vi såg tidigt styrkan i Trimble Forestrys produkter. Vi är tacksamma för att vi fått förtroendet från Trimble att samarbeta i Norden, säger vd Carl Barck.

– Marknaden är i behov av den här typen av produkter som ger en plattform för digitalisering. Skogsbranschen vill och behöver gå mot moderna molntjänster, och där ligger Trimble Forestrys produkter helt rätt med sin modulbaserade uppbyggnad. 

– Läget är helt rätt nu att välja CFForest-sviten i och med övergången till VIOL3. Vi arbetar kontinuerligt med etablering och anpassning av produkten mot den svenska marknaden, säger Carl Barck.

 

Läs en intervju med Trimble Forestrys vd Kevin Toohill om hans syn på den nordiska skogsindustrin:

https://forestx.se/kevin-toohill-vd-trimble-forestry-de-stora-investeringarna-i-it-och-teknologi-gor-sverige-intressant/

ForestX arbetar nu med att etablera fysiska kontor i Stockholm och Dalarna i takt med att företaget växer.

Kontor i Stockholm och Falun

 

– I takt med att vi har vuxit har platserna medarbetarna utgår ifrån blivit fler. Idag finns medarbetare förutom i Göteborg också i Stockholm och i Dalarna. Nu jobbar vi med att etablera fysiska kontor där, säger marknadschef Christer Lindqvist.

 

Läs mer om ForestX första rekrytering i Dalarna:

https://forestx.se/stefan-jonis-till-forestx/

 

 ForestXChange

 

– ForestXChange är del av vårt utökade erbjudande mot förändringsledning, säger marknadschef Christer Lindqvist. 

– Genom vårt partnernätverk och våra olika produktpartners finns kunskapen, erfarenheten och lösningarna för att ett förändringsarbete ska falla väl ut. Vi har spetskompetens inom samtliga områden som berör förändringsarbete, skog, digitalisering och it.  Allt detta tillsammans gör att vi vågar säga att vi är experter på skogsbranschens digitala förändringsresa, säger Christer Lindqvist.

 

Läs mer om ForestXChange i en intervju med Sven Lundmark här:

https://forestx.se/sven-lundmark-kunden-maste-vara-stark-i-sin-roll/

 

Exempel på projekt och kunder den senaste tiden

 

  1. Setra. Tillsammans med Setra genomför vi ett stort utvecklingsprojekt som syftar till en modernisering och digitalisering av affärssystemet. Det fortsätter under hösten 2021.

  2. Vida Skog. Vi har utvecklat produktionsuppföljningsappen WQP tillsammans med Vida Skog. Appen används nu ute i verksamheten.

  3. AI-projekt på Sveaskog. Vi projektleder två AI-projekt hos Sveaskog. Bland annat utvecklar vi ett helt nytt verktyg, KingPin, för att få fram pin-filer med högre kvalitet genom att använda AI.

  4. CFHarvest till HedeDanmark. Vi hjälpte det danska skogsbolaget att bli helt digitala i sin arbetsprocess.

  5. Utvecklat OptiNex Glulam för Pfeifer i Österrike. Vi utvecklade en ny modul för limträtillverkning till vårt eget planeringsprogram OptiNex.

Läs mer om en del av projekten här:

 

Sveaskog:
https://forestx.se/sveaskogs-satsning-pa-ai-knyts-samman-hos-forestx/

 

HedeDanmark:
https://forestx.se/hededanmark-med-cfharvest-blev-hela-kedjan-digital/

 

Pfeifer:
https://forestx.se/marknadsledande-planeringsverktyg-for-limtraindustrin-integrerat-med-sap-s-4hana-i-drift-hos-pfeifer-i-osterrike/

 

Digitalisering av skogsindustrin i pandemitider

 

– Vi märker av att intresset är stort och att förfrågningarna fortsätter att komma in, trots pandemin. Det är ett hett område. Vi ser att aktörerna i skogsbranschen är intresserade och pålästa och vet att de måste ta steg mot ett helt digitalt arbetssätt, säger vd Carl Barck.   

 

– Vi ser också hur vårt arbete med Pfeifer i Österrike har gett ett stort intresse i regionen, och vi arbetar med nya förfrågningar därifrån.

 

Webbinarier

 

ForestX har under våren haft två webbinarier på temat AI i skogen på riktigt tillsammans med Tenfifty, och ett där produktsviten CFForest från Trimble Forestry presenterades. 

 

– Det har varit ett lyckat koncept med webbinarier, säger marknadschef Christer Lindqvist. Det har verkligen gett mersmak och vi kommer att fortsätta i höst. 

– Det är ett bra format och vi har upplevt att det varit ett stort engagemang och fler deltagare än vad vi hade vågat hoppas på. Det är ett bra sätt att dela kunskap och information på. 

– Men samtidigt ser vi förstås fram emot att möta våra kunder och kollegor på riktigt igen när samhället kan öppna upp på nytt, säger Christer Lindqvist. 

 

Den 16 september arrangerar vi ett webbinarium tillsammans med Metapraxis. Det kommer att handla om analys och uppföljning av ekonomi, produktion, försäljning och marknad inom den träbearbetande industrin.

 

Den 28 september arrangeras del tre i vår serie om AI på riktigt i skogen. Då är temat ”Strategisk, taktisk och operativ planering”. Christer Lindqvist, ForestX och David Fendrich, Tenfifty, deltar. En ännu hemlig gäst planeras!

 

– Med våra smarta digitala lösningar hjälper vi skogsföretagen att ta sitt hållbarhetsansvar, säger ForestXs vd Carl Barck.

 

Hållbarhet

 

– Med våra smarta digitala lösningar hjälper vi skogsföretagen att ta sitt ansvar. Genom att ha ett gediget beslutsunderlag och digitala möjligheter att följa varje del av arbetsprocessen sparar vi gemensamt resurser på alla plan, säger vd Carl Barck. 

 

Rekryteringar

 

ForestX har på tre år vuxit till ett företag med runt 35 medarbetare i Sverige och i Indien. Med projekt i flera europeiska länder finns ett ständigt behov av att göra nyrekryteringar.

 

– Vi letar alltid efter de som har kompetens inom både skog och it. Har du kompetens och erfarenhet inom it, teknik, skog, GIS eller VIOL 3 är du väldigt intressant för oss. Till Indien söker vi just nu utvecklare och mjukvaruingenjörer, säger vd Carl Barck och fortsätter:

 

– Vår resa har bara börjat, den som vill vara med och bygga något nytt ska komma till oss. Vi jobbar med modern teknik och de bästa lösningarna. Vi vill att våra medarbetare ska få göra den bästa professionella utvecklingen hos oss.

Rulla till toppen